Zwangerschap en ademhaling

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Doordat het lichaam meer bloed aanmaakt en het meer zuurstof nodig heeft zal de frequentie van de ademhaling verhogen van gemiddeld 8 á 9 keer per minuut naar ongeveer 11 á 12 keer per minuut.

Ook zwelt het neusslijmvlies onder invloed van oestrogeen op wat de ademhaling bemoeilijkt. Daarnaast kost het ademhalen steeds meer moeite naar mate de zwangerschap vordert omdat de groeiende foetus steeds meer tegen het middenrif aandrukt wat een buikademhaling steeds lastiger maakt. Tenslotte wordt het lichaam gevoeliger voor stress wat een negatief effect op de ademhaling heeft.

Picture

Het gevolg hiervan is dat zo’n 60-70% van de vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgt van kortademigheid en een te snelle ademhaling. Wanneer er hierdoor een verkeerde ademhaling ontstaat en de balans tussen het zuurstof- en koolzuurgehalte wordt verstoord kunnen allerlei klachten van hartkloppingen, vermoeidheid, stress en angst tot zelfs ernstige depressiviteit aan toe optreden.

Een overzicht van de 50 meest voorkomende klachten is terug te vinden in de klachtenlijst.

De belangrijkste factoren voor het ontstaan van deze klachten zijn vaatvernauwing en verminderde zuurstofafgifte in de cellen, beide een gevolg van een verkeerde ademhaling!

Wanneer er te lang op een verkeerde wijze wordt geademd, neemt het lichaam deze ademhaling over en is het lastig om ineens weer over te stappen op de oude wijze van ademen, ook omdat je door de ontstane lichamelijke klachten in een vicieuze cirkel terecht komt. Tevens maakt het lichaam in deze situatie eerder het stress-hormoon cortisol aan wat zeker in de eerste 3 maanden van de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby. We spreken hier van chronische hyperventilatie en het is in alle fases van de zwangerschap van groot belang dat de ademhaling zoveel mogelijk genormaliseerd wordt. Tenslotte zal een goede ademhaling en juiste ademhalingstechniek ook van groot belang zijn voor een prettiger verloop van de bevalling.

De therapie

Kijk bij meer informatie voor de therapie die ik hiervoor kan aanbieden. Samen zorgen we ervoor dat je ademahaling weer normaal wordt en je kunt genieten van je zwangerschap en van je pas geboren kindje!